Adrian Toni Neacşu, fost judecător CSM, în prezent avocat, spune că nu decizia CCR de miercuri nu anulează automat amenzile date în starea de urgenţă. „Nu urmează un val de plângeri în instanţă, nu se anulează amenzile”, spune fostul judecător.
„Sigur că fiecare va putea să se adreseze instanţei, dar nu în sensul că se anulează. (… ) S-a luat doar în discuţie ca fiind neconstituţională majorarea cuantumului amenzii, nu că este neconstituţional să dai amenzi în starea de urgenţă. Nu asta prevede ordonanţa de astăzi, care a fost declarată neconstituţională”, a spus Adrian Toni Neacşu, pentru Mediafax.
Potrivit avocatului, judecătorii CCR au avut în vedere doar ordonanţa 34/2020 care prevedea majorarea amenzilor date în starea de urgenţă. Miercuri, ordonanţa a fost declarată neconstituţională.
Concret, la începutul lunii aprilie, au fost majorate amenzile. Iniţial, amenda maximă era de 5.000 lei, iar din 3 aprilie a devenit 20.000 lei. Amenda minimă era de 100 lei şi a fost majorată la 2.000 lei.
„Cei care au luat amenzi între 5.000 lei şi 20.000 lei o să se adreseze instanţei. Ulterior, instanţa, în cel mai bun caz, stabileşte valoarea amenzii la 5.000 sau, dacă sunt alte motive, să o anuleze. Însă nu ca urmare a deciziei CCR. Deci nu urmează un val de plângeri în instanţă, nu se anulează amenzile”, explică avocatul.
Până în prezent au fost date peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro. Potrivit ministrului, banii ar fi urmat să se ducă în sistemul medical.